Ψυχοθεραπεια

Τι εiναι η Aτομικη Ψυχοθεραπεια;

Είναι η συνθήκη κατά την οποία αποφασίζω να δεσμευτώ στην προσωπική μου αλλαγή. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής είναι εκείνος που δρα καταλυτικά, ώστε να επιτευχθεί η «θεραπεία», στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει.

Το κλειδί για το ξεκίνημα και την εξέλιξη μιας ατομικής ψυχοθεραπείας είναι η θεραπευτική σχέση. Θεραπεύτρια και θεραπευόμενος – η μπαίνουν στο ψυχοθεραπευτικό δωμάτιο με τους εαυτούς τους αυθεντικούς και συναντιούνται, γνωρίζονται, δημιουργούν μια συμμαχία, έναν κοινό στόχο. Και αυτός δεν είναι παρά η αλλαγή, η ανακούφιση του ανθρώπου.

    Πως ξεκιναει, ομως, μια ψυχοθεραπευτικη διαδικασια;

    Με ένα τηλεφώνημα· επικοινωνώντας με την κυρία Ορτουλίδου και κλείνοντας το πρώτο ραντεβού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας γίνεται συζήτηση σε σχέση με την ιστορία του ανθρώπου και τους λόγους που τον φέρνουν στην ψυχοθεραπεία. Στις πρώτες συνεδρίες συμβαίνει αυτό που θα λέγαμε «γνωριμία» μεταξύ της θεραπεύτριας και του ανθρώπου.

      Κι αν δεν μου αρεσει; Αν αλλαξω γνωμη;

       Αν ο άνθρωπος που έρχεται στην ψυχοθεραπεία αισθανθεί πως δεν φροντίζεται, όπως το έχει ανάγκη ή αλλάξει γνώμη και επιθυμεί να διακόψει, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή.

        Οι Συνεδριες

        Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελείται από εβδομαδιαίες συνεδρίες. Η εβδομαδιαία επανάληψη κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση μιας συχνότητας που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεκινήσει και να προχωρήσει το βηματισμό του στο θεραπευτικό μονοπάτι. Φυσικά, η συχνότητα μπορεί να αλλάξει αν προκύψει ως ανάγκη από πλευράς του ανθρώπου που επιλέγει να ξεκινήσει την ατομική του ψυχοθεραπεία.

        Το απόρρητο, η εχεμύθεια και η εμπιστευτικότητα των συνεδριών διασφαλίζονται στο ακέραιο και διαφυλάσσονται από τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας!
        Πολλοί θεραπευόμενοι ρωτούν πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και αν η ατομική ψυχοθεραπεία έχει ένα «τέλος». Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται στην κάθε περίσταση, εξαρτάται από το αίτημα και την ψυχική δυσφορία του ανθρώπου. Όσον αφορά τη λήξη της ψυχοθεραπείας, αυτή έρχεται όταν αισθανθεί έτοιμος και το επιθυμεί. Εξ άλλου, η ψυχοθεραπεία συμβαίνει σε κύκλους. Στο εδώ και τώρα, μπορεί ένας ψυχοθεραπευτικός κύκλος να ολοκληρωθεί και σε κάποια επόμενη φάση της ζωής να αναδυθεί η επιθυμία για το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου.

          Γιατι να κανουμε ψυχοθεραπεια;

          • Αντιμετώπιση δυσκολιών: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας προβλημάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαπροσωπικές σχέσεις, τραυματικά γεγονότα, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα.
          • Αυτογνωσία: Μέσα από τη ψυχοθεραπεία, αποκτούμε βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας, των δυνατών και των αδύνατων σημείων μας, των αναγκών και των επιθυμιών μας.
          • Αλλαγή συμπεριφορών: Μαθαίνουμε νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, οι οποίοι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που στο παρελθόν μας προκαλούσαν δυσκολία. Τραυματικά γεγονότα, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα.
          • Βελτίωση των σχέσεων: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις με τους άλλους.
          • Αύξηση της ευεξίας: Μας επιτρέπει να ζήσουμε μια πιο πληρης και ευτυχισμένη ζωή, μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας την ικανοποίηση από τη ζωή.

          Τα κύρια ζητήματα που μπορεί να υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σας και επιδρούν στη συμπεριφορά μας είναι:

          Άγχος

          κρίσεις πανικού, στρες, θυμός, φοβὶες, η ιδεοψυχαναγκαστική
          διαταραχή, το µετατραυματικό στρες

          Κατάθλιψη

          Μελαγχολία, κακή διάθεση,διαταραχές ύπνου,
          διάφορα προβλήματα υγείας, ο χρόνιος πόνος

          Δυσλειτουργικές Σχέσεις

          Κλονισμός εμπιστοσύνης, µείωση σεξουαλικής
          διάθεσης, ζητήματα µε παιδιά, κύκλος
          βίας, χωρισμός, διαζύγιο

          Απώλειες

          Χρόνιες ασθένειες, ανεργία, εθισµοί, διαζύγιο, θάνατος

          Ψυχοσωματικά συμπτώματα

          Κεφαλαλγία, γαστρεντερικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις, αϋπνία, πόνους στο σώμα κ.ο.κ